Blue Flower

Ансамбъл „Загорче“ вдигна на крака публиката в Линц и Залцбург

Текст: Катя Илиева

1.10.2016, Линц и Залцбург

 След дълго и трепетно очакване, най-после и  Австрия посрещна талантливите деца на „Загорче“.

Българите в два от най-красивите градове на Австрия - Линц и Залцбург имаха възможността да се насладят на красотата и феерията на изпълнението на малките танцьори, певци и музиканти. Турнето се провежда във връзка с 1 Ноември- Деня на народните будители, юбилея на БУ "Кирил и Методий" в Париж, Международния ден на българските училища "Аз съм българче" в Амстердам и и Международния семинар "Децата и изкуството" в Братислава.

Ансамбъл „Загорче“ – това е един детски музикално-танцов театър на фолклорна основа от Тракия – България. Състои се от артисти от 6 до 16 годишна възраст. Децата са танцували във всички европейски страни, като са посетили над 800 града.

Част от тазгодишното им турне бе и Австрия.

На 29.10. и 30.10.16 ансамбълът изнесе два концерта в Линц и Залцбург. Организатор на събитието бе учителският колектив на Българско училище „Дунав“  Линц и Залцбург с огромната подкрепа на родителските активи на училището в двата града. Сред официалните лица, уважили събитието, беше почетният консул на РБългария в Залцбург г-н Ерио Хофман.

Концертът започна. Публиката, тръпнеща в очакване, притихна в тишина.

При появата на малките артисти, облечени в пъстри тракийски  носии и при първите ритми на гайдата и тъпана, залите избухнаха в аплодисменти и овации.

Оркестрантите и хористите освен, че свиреха и пееха, се движеха по цялата сцена сред танцьорите, с което допринесоха за още по-голямата пищност и красота на изпълнението.

Познатите български народни песни, звученето на гайдата, кавалите, гъдулките и тъпана просълзиха много от присъстващите.

Час и половина децата от Загорче пяха, танцуваха и свиреха под бурните аплодисменти  не само на българските, но и на на присъстващите австрийски зрители, очаровани от красотата и магията на българските гласове и фолклор.

На 30 октомври своите умения в Залцбург споделиха и танцьорите от група „Здравец“, които в продължение вече на една година разучават български народни танци в града на Моцарт.

След концертите и в двата града художественият ръководител  на ансанбъла Венелин Кръстев проведе Работилница, на която деца и възрастни усвоиха стъпките на Ръченица, Дайчово, Дунавско, Еленино хоро и много други. В Залцбург хората се виха дълго след края на концерта.

След много емоции, прегръдки и поздравления талантливите деца на Загорче, събрали много впечатления и спомени оттук,  продължиха своя път към Кьолн.

Благодарим ви, Загорче!

 Благодарим ви, мили деца, за прекрасните емоции, които ни донесохте! За вашия пъстър, весел и талантлив спектакъл!

Очакваме ви отново!

Кадри от гостуването на "Загорче" в Линц:

Снимки: Петър Андреев

Кадри от концерта  на "Загорче" в Залцбург:

Снимки: Иван Павлов

За ансамбъл “Загорче”

Това е един детски музикално-танцов театър на фолклорна основа от Тракия – България. Състои се от артисти на 6 до 16 годишна възраст. Тези деца – музиканти, певици и танцьори предизвикват гръмотевици от аплодисменти. Техните спектакли са пъстри, весели и талантливи – свят на творческо въображение и артистична свобода. Невероятно е да следваш спектаклите на “Загорче” – един непрекъснат вихър, в който тези момчета и момичета си играят със сложността на ритмите и хореографията. Те се усмихват непрекъснато въодушевени от щастие и непознаващи умората.

Създаден е през 1977 година и има концерти във всички европейски страни, като е посетил над 800 града в Германия, Франция, Швейцария, Русия, Италия, Великобритания – Англия и Шотландия, Северна Ирландия и Ейре, Турция, Гърция, Унгария, Сърбия, Чехия и Словакия, Австрия, Испания, Швеция, Белгия, Холандия, Люксембург и други страни.

Вижте този пъстър букет от български деца. Ще разберете как света на играта се превръща в живот на сцената – весел, неочакван и пъстър. В нашия напрегнат и тревожен свят това е едно добро лекарство за душата. Заредете се с положителна енергия!

 

29.10.2016 Линц:

30.10.2016 Залцбург: