Blue Flower

БУ "Дунав"  с участие в Деня на езиците в Линц

На 30 септември 2017 година  БУ "Дунав" в Линц отвори широко вратите си  за австрийската общественост. Повод за събитието  бе Денят на  езиците, организиран от Бюрото по интеграция в Линц.

След кратки приветствени  думи от страна на училищния ръководител Дарина Тонкова, деца от училището с вълнение започнаха да рецитират незабравими детски стихотворения на немски и български език и пожънаха бурни овации.  Въоръжени с много настроение, деца и възрастни се впуснаха заедно в едно невероятно пътешествие из България. Учители, ученици, както и представители на Родителския актив бяха подготвили старателно различни кътове по интереси, на които посетителите имаха възможност да се докоснат до богатството на българското слово и да направят разходка из дебрите на красивата ни родина.  

Посетителите имаха възможност да се докоснат до книжки, писани и рисувани от ученици на БУ "Дунав". Учителката на 2 и 3 клас Катя Илиева представи на децата и техните родители  двуезичните "Tрите пеперуди", "Рибата със златната брада",  "Приказки от България за деца от Австрия" и Историята на ягодка", създадени от учители и ученици на училището специално за нуждите на българските деца, живеещи в немскоговоряща среда. Библиотеката на училището също бе представена с едни от най- хубавите книжки, представящи историята и географията на България.

Докато  по- големите ученици разлистваха страниците на книгите, по- мъничките имаха възможност да се впуснат в страната на игрите, като поиграят на образователни игри. За всички посетители бе особено привлекателна секцията, организирана от учителката на предучилищна група и 1 клас Десислава Стоянова. При нея децата имаха възможността да апликират знамената на Австрия и България върху специално направени за целта карти.

България бе представена и чрез мултимедийна презентация на български и немски език.  Филмът "Това е България", предоставен на училището от МОН, задържа доста от пристъстващите пред екрана. В съседство учителката по музика Кристина Рот разучаваше с децата мелодични детски песнички. Родителският актив от своя страна представи кулинарната България с прекрасна маса, отрупана в вкуснотии от нашата национална кухня.

Всички присъстващи гости, носещи България в сърцата си,  си тръгнаха  изпълнени с гордост и  самочувствието на народ с вековна история. А на встрийските ни приятели показахме, че "и ний сме дали нещо на света".

Снимки от празника: