Blue Flower

 Авторката Гери Дечева за представянето на книгата в Линц и Залцбург:


"Къщата на светулките" не написана с цел: да се харесва на всеки. Не е написана за деца, понеже те тези работи децата ги знаят, а за големите „деца”, които са се забравили или ги е страх да се погледнат в огледалото, за да не разберат колко много са разочаровали детето, което са били.
И все пак беше така вълнуващо да видиш деца и родители седнали заедно по време на едно от най-вълнуващите ни гостувания на „Къщата на светулките” в училище „Дунав” в Линц и във филиала в Залцбург. Да видиш четящи хора, четящи деца, които макар и далеч от родината си могат да разберат останалото в детството дете Ана и да я почувстват.

Има различни видове топлина. Но най-ценната е тази, която идва от сърцето. И тя личи в очите на хората, в усмивките им, в начина по който идват и говорят с теб след всяко представяне (или в този случай представление).

Убедила съм се, че именно хората, които знаят какво е да няма, разбират истинското значение на думата „благотворителност”. Благодарение на закупените книжки от сърдечните и гостоприемни хора в Линц и Залцбург, успях да осигуря 1040 памперса и 120 пакета мокри кърпички за децата с увреждания от Центъра за настаняване от семеен тип в град Бургас, което може да е малко в очите на големите, но толкова много в нашите очи, на обикновените хора.

Благодаря на госпожа Дарина Тонкова, директор и преподавател по български език и литература в училище „Дунав” за помощта и гостоприемството, за организацията, за това, че чете „Къщата на светулките” с учениците от по-големите класове, за това, че оцениха както качеството на книгата, така и каузата, с която обикалям от град на град. Казвам го, защото се е случвало тези неща да бъдат грозно пренебрегнати.

Дълбок поклон пред истинските българи в чужбина, пред учители и възпитатели, които внушават именно онези ценности, които ни запазват хора, които не ни позволяват да забравим, че сме българи и крепят вярата ми в доброто в човека.

Едно от пожеланията на българско дете от трети клас в Австрия е всяка майка и татко да направят по един снежен човек с децата си… Направете го този снежен човек, защото когато дланите са много студени, после се нагорещяват.

Така е и със сърцето. След студа винаги става топло.

Гергана Дечева


"Светулките светят, когато са изплашени или търсят обич. Те отвеждат Джо в шарения свят на Ана. В компанията на забавни герои, през много комични ситуации и оплетени в паяжината на малко сарказъм и тъга, те търсят моста между два свята."

Скъпи приятели,
На 4 ноември 2017 г. от 10 ч. в залата на българското училище "Дунав" в Линц  ще бъде представена книгата „Къщата на светулките“ на Гергана Дичева. Авторката ще дари средствата от продажбата на книгата на Центъра за настаняване за деца с увреждания в Бургас, с което ще бъде подпомогнат бюджета на Центъра за закупуване на хигиенни материали за децата през настъпващия зимен период. 

Благородната инициатива на авторката на книгата се осъществява и с поркрепата на Посолството на Република България в Австрия. 

На 5 ноември 2017 от 11.45 ч.  предстои представяне на книгата и в Залцбург, като средствата от продажбата й отново ще бъдат дарени за нуждите на децата от Центъра за настаняване за деца с увреждания в Бургас.

За книгата:

Блогът на българите в Австрия за представянето на книгата в Грац

Рецензия на книгата в goodreads.com

Рецензия на книгата в bgsever.info