Blue Flower

 

Учителският актив  на БУ "Дунав" има ново попълнение. Изключително доволни и щастливи сме от факта, че студентката Христина Аатанасова от ЮЗУ "Неофит Рилски" реши да направи студентската си практика при нас. Ето и нейната визитка:

………………………………

Казвам се Христина Атанасова, на 22 години , от Благоевград, студентка съм в Югозападен университет „Неофит Рилски” със специалност „Предучилищна педагогика и чужд език”
Да бъда учител, за мен това е щастие. Това е моята мечта! Въпреки, че тази професия никак не е лесна, вярвам, че това е моето призвание. Обичам децата, изпитвам удовлетворение, когато дете ме погледне в очите с думите „Това, вече го знам!”, „Това, вече го мога!”
По време на моето обучение в университета съм изнасяла педагогически ситуации от изучаваните направления, като Български език и литература, Математика, Околен свят, Музика, Конструиране и технологии и Физическа култура. Обучението обхващаше деца от различни възрастови групи в следните учебни заведения: 2 ОУ „Димитър Благоев”, 8 СОУ "Арсени Костенцев", 7 СОУ „Кузман Шапкарев”, Помощно Училище "Свети Паисий Хилендарски", ЦДГ 1 „Ведрица“, Детска Градина "Роса", Детска градина "Детски свят", Детска Градина "Вечерница".
В Детска градина „Вечерница” изкарах своята студентска практика по проект “Студентски практики- Фаза 1”. Това определено ми помогна и ме научи как да общувам с деца, които са хиперактивни или трудно адаптиращи се.
Стажът в българското училище “Дунав” е следващата важна стъпка в моя живот. Вълнувам се много, защото съм сигурна, че ще обогатя опита си, и най-вече, защото ще работя това, което обичам.
Благодаря на учителския колектив на българското училище “Дунав”, че ми даде възможност и място за Еразъм стаж. Вярвам, че работата с двуезични деца ще допринесе много за цялостното ми развитие като учител.

КОНФЕРЕНЦИЯ
„БЪЛГАРСКИТЕ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА В ИСПАНИЯ – АКТУАЛНИ ВЪПРОСИ"

Текст: Катя Илиева

На 2 март 2019 година в град Малага, Испания се проведе Конференция на Българските неделни училища, организирана от Министерството на образованието и науката и Първо българско училище „Родина“ към Асоциация “ Малага – България 2010“, с любезното съдействие на Посолството на Република България в Испания.

Участници в Конференцията бяха: г-н Красимир Вълчев, министър на образованието и науката; н.пр. Иван Кондов, посланик на Република България в Испания; представители на Министерството на образованието и науката; представители на Асоциацията на българските училища в чужбина; училищни ръководители и учители от български неделни училища от Австрия, Великобритания, Франция, Испания, Канада, Холандия, Португалия, Украйна, Кипър, Германия и др.; представители на български организации, които работят с български училища в чужбина чрез предоставяне на платформи за електронно дистанционно обучение и материали, както и представител на Департамента за езиково обучение към СУ „Св. Климент Охридски“; представители на ПУ „Паисий Хилендарски“.

 

Участници от Българско училище „Дунав“ – Линц & Залцбург & Велс бяха г-жа Дарина Тонкова – училищен ръководител; г-жа Катя Илиева – учител по български език и литература и г-н Григор Тонков – поддържащ страницата за дистанционно обучение на училището.

Конференцията бе официално открита от г-жа Петранка Костадинова, председател на Асоциация “ Малага – България 2010“. Поздравления бяха поднесени от г-н Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, посланикът на Република България в Кралство Испания и г-жа Петя Цанева – заместник-председател на АБУЧ.


Пленарната сесия бе открита с презентации на интересни теми, свързани с образователната политика за българите в чужбина и перспективи за развитието им. 

Бяха представени мултимедийни продукти по български език, география и история на България. Отново бе презентирана популярната платформа Уча. се, възможностите на платформата „Училището БГ“ за провеждане на електронно обучение.

Изключително важни за нас бяха темите, свързани с дистанционното обучение и с начините за подобряване на качеството му. Нашите по-големи ученици се възползват от този начин на учене и за нас е важно постоянното обновяване на платформата ни.

В последвалата дискусия се запознахме с изключително важни и полезни практики, обменихме и нашия опит и работа, които се оказаха на високо равнище.


Конференцията завърши с чудесните изпълнения на българските деца от училище Родина в Малага, които зарадваха всички с изпълнението си на български хора и песни.

 

На 2.3.2019 г  в БУ "Дунав" стартира курс по рисуване  под ръководството на Александър Павлов, завършил „Педагогика на изобразителното изкуство“ в в Югозападен университет „Неофит Рилски”.
Курсът се провежда всяка събота от 13.10 до 14.10 ч.в Pfarrzentrum St. Franziskus, Neubauzeile 68, 4030 Linz в рамките на един учебен час.

Ето и визитката на нашия прекрасен нов учител:

 

………………………………

.
Скъпи родители,

Позволете ми да се представя. Казвам се Александър Симеонов Павлов, на 33 години, от Благоевград.
Още от малък изразявам чувствата и мислите си в рисунки. На 11- годишна възраст моите родители ме записаха на уроци по рисуване. На 14- годишна възраст вече бях сигурен, че искам да овладея техниките на акварел, графика, живопис, сюрреализъм и дърворезба. Приеха ме в хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий” с профил „Изобразително изкуство“. В продължение на 5 години изучавах техниките на горе споменатите стилове и участвах в редица изложби и състезания.

Продължих образованието си в Югозападен университет „Неофит Рилски” със специалност „Педагогика и обучение на изобразителното изкуство“. В проведените ми практики главната цел за мен беше да покажа на децата как да изразят тревогите,мислите си и да развият своето въображение на лист хартия и чрез анализ, да помогна на родителите им да ги разберат.

Завърших висшето си образование и с радост бих работил с деца, на които да споделя своя опит и умения.

С уважение:
Александър Павлов

 

 

 Снимки от първия час по рисуване:

 

Българско училище „Дунав“ организира

 ЗЕЛЕНО ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ  В