Blue Flower

КОНФЕРЕНЦИЯ
„БЪЛГАРСКИТЕ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА В ИСПАНИЯ – АКТУАЛНИ ВЪПРОСИ"

Текст: Катя Илиева

На 2 март 2019 година в град Малага, Испания се проведе Конференция на Българските неделни училища, организирана от Министерството на образованието и науката и Първо българско училище „Родина“ към Асоциация “ Малага – България 2010“, с любезното съдействие на Посолството на Република България в Испания.

Участници в Конференцията бяха: г-н Красимир Вълчев, министър на образованието и науката; н.пр. Иван Кондов, посланик на Република България в Испания; представители на Министерството на образованието и науката; представители на Асоциацията на българските училища в чужбина; училищни ръководители и учители от български неделни училища от Австрия, Великобритания, Франция, Испания, Канада, Холандия, Португалия, Украйна, Кипър, Германия и др.; представители на български организации, които работят с български училища в чужбина чрез предоставяне на платформи за електронно дистанционно обучение и материали, както и представител на Департамента за езиково обучение към СУ „Св. Климент Охридски“; представители на ПУ „Паисий Хилендарски“.

 

Участници от Българско училище „Дунав“ – Линц & Залцбург & Велс бяха г-жа Дарина Тонкова – училищен ръководител; г-жа Катя Илиева – учител по български език и литература и г-н Григор Тонков – поддържащ страницата за дистанционно обучение на училището.

Конференцията бе официално открита от г-жа Петранка Костадинова, председател на Асоциация “ Малага – България 2010“. Поздравления бяха поднесени от г-н Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, посланикът на Република България в Кралство Испания и г-жа Петя Цанева – заместник-председател на АБУЧ.


Пленарната сесия бе открита с презентации на интересни теми, свързани с образователната политика за българите в чужбина и перспективи за развитието им. 

Бяха представени мултимедийни продукти по български език, география и история на България. Отново бе презентирана популярната платформа Уча. се, възможностите на платформата „Училището БГ“ за провеждане на електронно обучение.

Изключително важни за нас бяха темите, свързани с дистанционното обучение и с начините за подобряване на качеството му. Нашите по-големи ученици се възползват от този начин на учене и за нас е важно постоянното обновяване на платформата ни.

В последвалата дискусия се запознахме с изключително важни и полезни практики, обменихме и нашия опит и работа, които се оказаха на високо равнище.


Конференцията завърши с чудесните изпълнения на българските деца от училище Родина в Малага, които зарадваха всички с изпълнението си на български хора и песни.