Blue Flower

Учениците на "Дунав" в Линц отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в събота, на 21.05.2016. Тържеството беше открито  в 14 ч. от училищния ръководител Дарина Тонкова. След кратко приветствие всички в залата станаха на крака, за да изпеят „Върви, народе възродени“. На пианото бе Кристина Рот- музикален педагог в българското училище.  Дима Гочева, практикантка в училището от Тракийския университет, представи пред публиката два сборника, които бяха създадени през тази учебна година от възпитаниците на "Дунав".

Първият от тях, „С България в сърцата“, включва есета на ученици от училището, в които те споделят най- съкровените си мисли, задават въпроси, търсят отговори, или, както казва госпожица Гочева: "Tози сборник показва началото на едно дълго търсене – търсене на себе си, на националната идентичност и на социална среда, в която личността да пребивава и да се чувства на място."

На тържеството бяха представени и преводи на три от най-  хубавите български приказки  на немски език. Децата на "Дунав" го озаглавиха "Приказки от България за деца от Австрия“  и предоставиха на вниманието на своите съученици и родители навръх 24 май.

Кулминация на празника бе спектакълът „Ние сме грамотни- ние сме страхотни“  в изпълнение на театралната група към БУ „Дунав“ с художествен ръководител Снежана Шпенлингвимер.На сцената, превърната в детска стая,  се появиха две дечица, майка им, феята на знанието и Незнайко. Старателно подготвени от Катя Илиева,  една по една дойдоха и  буквучките. Едно прекрасно представление, което вдигна публиката на крака.

Тържеството завърши с Базар на книгата и  изложба на Ани Параскевова, която от представи пред публиката своите картини с изображения на пейзаажи от българия и красиви възрожденски къщи.

Снимки от празника: