Blue Flower

РАБОТИЛНИЧКА ЗА СУРВАЧКИ В ЗАЛЦБУРГ

 Текст: Катя Илиева

 С голямо нетърпение и подготовка за предстоящите Коледни и Новогодишни празници

 на 19 декември 2017 г. учениците на Българско училище „Дунав“ в Залцбург за поредна година спазиха прекрасната българска традиция и  изработиха своите сурвачки.  В гизденето им с голямо удоволствие се включиха и техните родители.

Много добро настроение цареше в залата. През цялото време звучаха едни от най-обичаните детски зимни  и коледни песнички, а сръчните детски ръчички се втурнаха в надпревара кой ще направи най- кичестата сурвачка.  

Децата изработват сурвачки за втора поредна година и добре познават украсата на дряновите клонки и символиката и. Усукаха се разноцветни конци, прежда и вълна, нанизаха се дълги низи с  пуканки, сушени сливи, чушки и ябълки, малки кравайчета, панделки и и парички.

Малките сурвакари искаха тяхната сурвачка да е най-кичеста и гиздава, защото следващата неделя децата ще посрещнат добрия Дядо Коледа, ще сурвакат и благопожелават. Вече са научили нарежданията:

Сурва сурва година!
Весела година!
Пълен клас на нива,
жълт мамул на леса,
червено грозде на лоза,
жълта дюла в градина!
Пълна кесия с пари!
Сурва сурва година,
до година със здраве,
до година, до амина!

 Макар и за кратко, Работилницата за сурвачки посети и главната редакторка на в. "Азбуки" г-жа Надя Кантарева.

Снимки от празника в Залцбург oт 10.12.2016:

***************************************************************

Архив

2016 година

ДЯДО КОЛЕДА ЗАРАДВА ДЕЦАТА ОТ БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ „ДУНАВ“

 Текст: Катя Илиева

С прекрасни Коледни тържества посрещнаха децата в Линц и Залцбург добрия старец.

 На 17 декември 2016 г. в Линц учениците на Българско училище „Дунав“ за поредна година изработиха своите сурвачки.  Както винаги в гизденето им се включиха и техните родители.

 Празникът бе открит с една от най-обичаните детски зимни песнички „Шаро и първият сняг“, изпълнена от малките ученици.

 По-големите деца разказаха на всички историята за Раждането на божия син Иисус  Христос, а малките сурвакари от театралната група, изрекоха пожелания за здраве и  сурвакаха баби, майки и татковци.

 На следващия ден празникът продължи и в Залцбург.

 Тук децата пресъздадоха как се празнуват в българския дом Бъдни вечер и Коледа. Бабата замеси питка с късмети, дядото донесе Бъдник, да гори цялата нощ в огнището, защото огънят на Бъдни вечер не бива да угасва, за да има здраве и берекет.

 Посрещнаха Коледари и получиха благословия за дома.

 В приказната нощ изгряха звездички, появиха се приказни джуджета и снежинки.

 Децата пяха и танцуваха Сурвакарски танц със сурвачките, които изработиха предишната седмица.

 Разбира се, и в Линц, и в Залцбург най-очакван бе добрият Дядо Коледа. С огромно вълнение го посрещнаха в двата града. Огромният му чувал едва беше побрал многобройните подаръци за послушните деца.

 С много усмивки, подарък за всеки и скъп спомен децата се прибраха у дома.

 Мили деца, пожелаваме на вас и на вашите семейства една весела Коледа и успешна Нова година!

Снимки от празника в Линц oт 17.12.2016:

 

Снимки от празника в Залцбург oт 18.12.2016:

 

РАБОТИЛНИЦА ЗА СУРВАЧКИ ЗАРАДВА ДЕЦАТА В ЗАЛЦБУРГ

Текст: Катя Илиева

 С огромно нетърпение дочакаха  децата от Българско училище „Дунав“ - филиал Залцбург работилничката и  за първи път  изработиха сами сурвачки. Вълнението бе голямо, предшествано от много въпроси – как се прави сурвачката, много ли е трудно, защо да я правим?

На 11 декември сградата на училището от рано се изпълни с млади и стари. Ухаеше на прясно изпукани пуканки. Звучаха познати детски Коледни песнички. Според някои поверия- преди декорацията (гизденето) на сурвачката- тя трябва да престои една нощ пред вратата или под прозореца (на терасата) на дома, за да бъдат прогонени всички зли сили и беди от дома.

Всички родители се включиха в работилницата. Чуваха се много истории за това как те самите са  изработвали сурвачки като деца в България. Дълги низи с ошав, семки, шипки, пуканки нанизаха малките ръчички. Пъстри пискюли, вълна, украса с прежда в цветовете на българското знаме, кравайчета и парички окичиха дряновите клончета. Всяко дете искаше неговата сурвачка да е най-кичеста и гиздава, защото след седмица децата ще посрещнат Дядо Коледа и ще изиграят народен танц със сурвачките, които са изработили. На снимките за спомен от този ден всички искаха не те самите, а сурвачките да се виждат най-добре.

И ако сте забравили пожеланието при сурвакане, децата ще  ви го припомнят отново:

Сурва, сурва година
весела, весела година!
Голям клас на нива,
червена ябълка в градина,
жълт мамул на леса,
голям грозд на лоза,
пълна къща със деца.
живо, здраво догодина,
догодина, до амина!

След края на работиницата, учениците направиха своята генерална репетиция за Коледното тържество, което предстои следващата неделя на 19 декември. Децата ще пресъздадат традицията на Бъдни вечер, ще посрещнат Коледари, ще дойдат приказни звездички и джуджета, ще рецитират стихотворения, ще  пеят Коледни песни и ще танцуват.

Разбира се, всички вече очакват с нетърпение добрият Дядо Коледа, който ще донесе на прекрасните деца на Залцбург за втора година много подаръци.