Blue Flower

Уважаеми родители,

и тази учебна година с Института по междукултурна педагогика организираме за вас Образователни кафета за родители.

Първото кафе ще се проведе на 19.10.2019 от 12.30 ч. в класната стая на 1 клас:

Neubauzeile 68, 4030 Linz.

Наш гост референт ще бъде г-жа Милена Николова, която нашите ученици вече много добре познават и обичат.

Тя ще ни запознае с модели на интерактивното образование. 

Както винаги сме се погрижили за Вашето добро настроение с кафе и закуска!

Ето какво разказва Милена за самата себе си:

"Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз.

Милена Николова

Ако мислиш за 10 години напред, засади дърво. 

Ако мислиш за 100 години напред, образовай децата си."

Здравейте! Казвам се Милена Николова и моята най-голяма страст е историята. През 2000 година завърших магистърска степен по история в ЮЗУ" Неофит Рилски". Впоследствие изкарах С1 сертификат по английски език в Оксфорд и много други допълнителни квалификационни курсове. От 11 години работя в сферата на образованието и имах щастието да съм част от екипите на най-добрите училища в София в държавния и частния сектор. Участвах активно в основаването и развитието на първото иновативни частно училище по финландски модел в България, както и първата професионална гимназия по дигитални умения "Софтуни-Светлина". Запозната съм с образователните системи на почти всички европейски държави и някои азиатски. Преминала съм серия от квалификационни курсове за интерактивно, холистично и про активно обучение. 

Изключително съм щастлива, че имам възможността да бъда част от екипа на българското училище в Линц и да пренеса опита си тук. Обещавам на децата интересни часове, в които да опознаят и запазят вековната българска култура и българското си самосъзнание. Защото в Европа е имало много държави и империи, но само една е запазила името си от 7 век до днес-това е България. 

Очекваме Ви!

………………………………………...

Ето и темите на останалите Кафета за родители:

30.11.2019 Sicherer Umgang mit den digitalen Medien Koller

14.12.2019  Bräuche und Traditionen rund um den Winter Milena Nikolova

18.01.2020 Zeitmanagemen der Eltern in ihrem Alltag

29.02.2020 Bräuche und Traditionen rund um den Frühling. Milena Nikolova

21.03.2020 Gesundheit, Ernährung, Bewegung

18.04.2020 Bräuche und Traditionen rund um Ostern

9.05.2020 Wie wichtig ist Theater für die Entwicklung der Kinder

 

 

Отвори врати филиал на БУ "Дунав" в  курортното селище Цел ам Зее.

Началните стъпки на новия филиал бяха подпомогнати от дирекцията на БУ „Дунав“. И ето...мечтата е вече реалност. Петнадесет българчета  и в този отдалечен от България град ще имат вече свое българско училище. Учебните занятия ще се провеждат всяка неделя на адрес

Compact 4 GmbH, Gewerbestraße 14, 5671 Bruck an der Großglocknerstraße

Специални благодарности за госпожа Десислава Модева, положила много усилия за началото и на господин Илия Ласин за вдъхновението и вярата, че българското училище ще пребъде навсякъде, където има истински родолюбци.

На добър час, мили българчета и сънародници, по пътя на знанието за род и родина !

Коледно тържество на децата от Българско училище „Дунав“ в три града на Австрия

 Текст: Катя Илиева

Тази учебна година е специална за Българско училище „Дунав“, освен своята тринадесета година  в Линц, след Залцбург вече  във Велс българчетата се учат на четмо и писмо.

В този дух, в трите града на Австрия децата отбелязаха настъпващите Коледни и Новогодишни празници.

Децата, учители и родители работиха, за да сътворят един светъл и запомнящ се празник.

Първи настъпващите празници и коледна ваканция отбелязаха децата във Велс. За първа учебна година те се докосват до магията на четенето и писането на своя роден език. Прочетоха се весели стиховорения за зимата и веселите детски игри. А малките първокласници с нетърпение очакваха на следващия ден в Линц да посрещнат Дядо Коледа и получат своите дългоочаквани подаръци.

В събота от рано започнаха  приготовленията за Коледното тържество в Линц. Родителите подготвяха залата за предстоящата Коледна работилница, ухаеше на пуканки и топли краваи. Децата се суетяха и приготвяха за своите изпълнения, премениха се в народните носии, закичиха цветя в косите. Весела детска глъчка огласяше сградата на училището.

По традиция всяка година деца и родители изработват пъстри сурвачки. Нанизаха се дълги низи с пуканки и ошав, закичиха се сурвачките с пъстри пискюли и с кравайчета.

Всяко дете искаше неговата сурвачка да е най-гиздава, за да получи грамота за своя труд.

Коледното представление започна.

Заредиха се изпълнения на пиано, с обичани от всички коледни песнички и мелодии, деца рецитираха стихотворения, учениците от групите по музика на госпожа Кристине Рот пяха незабравими детски песнички за Коледа и Нова година.

Театралната група, под ръководството на госпожа Снежана Шпенлингвимер пресъздаде българските обичаи на Бъдни вечер и Коледа. Дойдоха Коледари, нарекоха и благословиха за здраве и берекет.

Хорцето и танцът „Ръченица“  вдъхновяват всяка събота, те неизменно присъстваха  и в празничния ден, за да добавят още настроение.

Празникът се проведе под ръководството на госпожа Дарина Тонкова, директор на Българско училище „Дунав“.

Със смях и веселие деца и възрастни посрещнаха добрия дядо Коледа, който едва носеше огромния чувал с подаръци.

На приказно място, в планината, в скътаното сред снеговете гадче Бад  Дюрнберг,  в неделя Коледните празници отбелязаха и децата на  Залцбург. Снежните преспи, празнично украсения хотел и веселото настроение скоро завладяха всички. Трескаво течеше репетиция във фоайето на хотела, веселият смях привлече вниманието на австрийските гости, които направиха много снимки на прекрасните ни деца, облечени в народни носии.

Започнахме. По традиция представлението бе открито с българско хоро, в изпълнение на малките танцьори с ръководител госпожа Ирина Симони.

Най-големите ученици в училището, вече петокласници, бяха водещи на празничното тържество.

В работилницата на Дядо Коледа намерихме малките джуджета от първи клас, те ни разказаха за своите приготовления и наредиха подаръците в шейната на Дядо Коледа.

Второкласниците, заедно с госпожа Катя Илиева, представиха Коледните обичаи и разказаха на своите родители и приятели как се посреща Коледа в българския дом.

Две прекрасни български произведения „На пързалката“  и „Срещу Нова година“ представиха второкласниците и четвъртокласниците.

Празникът завърши с Дунавско хоро, танцьорите бяха  горещо аплодирани от своите родители и гостите на тържеството.

С радост децата  посрещнаха Дядо Коледа с чувал с подаръци – любим на всички малки и големи.

Благодарим на родителите и родителските комитети в Линц и Залцбург за чудесната организация  на празниците и богатите трапези.

Учителите на Българско училище „Дунав – Дарина Тонкова, Снежана Шпенлингвимер, Десислава Стоянова, Кристине Рот, Катя Илиева и Ирина Симони пожелават на всички деца и родители весели Коледни и Новогодишни празници!

 Видео от тържеството в Линц:

https://youtu.be/rHCab5sZ1ZI

Видео от тържеството в Залцбург:

https://youtu.be/gYCGo1n7KkI

 

 

 

 alt

Скъпи родители, мили ученици, заповядайте при нас!

 Започна записването в нашето училище за новата учебна 2019/20 година. Очакваме с нетърпение всички деца над 4-годишна възраст в нашата предучилищна група, както и ученици от 1 до 12 клас.

Приемането и записването на учениците се извършва въз основа на електронно попълнен и изпратен от един от родителите формуляр.

(Родителите, които нямат възможност електронно да запишат детето си, могат да го направят в училището в предварително уговорено време.) 

 

ВАЖНО - ако вече веднъж сте записали детето си при нас, не е необходимо да го правите отново - децата се прехвърлят автоматично в следващия клас. Отписването от училището е възможно само в края на съответния учебен срок с цел да не се нарушава планирането на занятията.

 

 

Записване 2019/20:

Joomla Forms makes it right. Balbooa.com

 

 

 

Формуляри за записване  на ученици в БУ "Дунав" можете да изтеглите и от тук,  да ги сканирате и изпратите на нашата ел. поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Децата в ученическа възраст от Линц имат правото да изучават български език като майчин в системата на австрийското образование.  Пристъствието в тези часове се отбелязва в австрийското свидетелство.

Формуляр за записване в часовете по майчин език можете да изтеглите от тук.

 

 

alt

 

 

 

 

 Из ПРАВИЛНИК НА БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ „ДУНАВ“ ЛИНЦ:

БУ „Дунав“ предлага обучение по български език, литература и история на България за деца от 1- до 18-годишна възраст. Приемът се прави въз основа на попълнен формуляр за записване.

Училището приема ученици през цялата учебна година.

Родителите носят отговорност за предоставените на училището данни и са длъжни своевременно да уведомяват училищното настоятелство при настъпили промени /адресна регистрация, телефони за връзка, електронна поща и т. н./

Удостоверение за завършен клас се издава само на ученици, редовно посещаващи учебните занятия.

Всички учебници и учебни тетрадки се предоставят безплатно от училището. Учебниците подлежат на връщане в края на учебната година. При загуване или повреждане на учебника, родителят дължи сума, равна на стойността на учебника.

Кадри и снимки на учениците и учителите могат да се използват за популяризиране дейността на училището. Родителите дават разрешение за това посреством попълнен формуляр.

При прекратяване на посещенията на детето в училище, родителите уведомяват писменно ръководството на училището в едномесечен срок преди последното занятие или един месец преди завършване на учебната година.

При липса на писменно уведомление ученикът се счита автоматично за записан за следващата учебна година.

През новата 2018- 19 година отваря врати филиал на БУ "Дунав" във Велс. 

Занятията ще се водят от г-жа  Катя Илиева, която има 17 години стаж като начален учител в България, 4 години стаж в БУ "Дунав" в Линц и Залцбург, както е и носител на престижната награда "Неофит Рилски" на МОН. Обучението се финансира от МОН. Учениците ще получат безплатни учебници, а дипломите, които ще бъдат издадени при успешен курс на обучение, се признават от МОН и важат в България при евентуално завръщане на детето в България. Залата се предоставя безплатно от Магистрат Велс.

Първата среща  ще се проведе в петък, на 12.10.2018 г. от 16,30 часа на адрес: Quartier Gartenstadt, Otto-Loewi Straße 2, Wels 4600.

Онлайн записване на адрес http://www.bgschule-linz.com/index.php/de/zapisvane.

Очакваме с нетърпение всички, желаещи да запишат детето си при нас!