Blue Flower

Първи март в БУ „Дунав“ във Велс
през погледа на Христина Атанасова, студентка 4 курс в ЮЗУ „Неофит Рилски“, понастоящем практикантка в БУ „Дунав“ по програмата ЕРАЗЪМ+

Първи март, празник, познат от всички български деца в България. Но явно не само...Точно на първи март в малкото градче Велс в Горна Австрия български дечица имаха възможността да се докоснат до този празник, до емоцията, до традицията и да занесат част от него в домовете си.

Денят за тези деца започнал обикновено- закуска, австрийско училище, но когато дошло времето да посетят Българско училище „Дунав”, вече за тях било различно. Те знаели, че за днешния празник родителите им са се подготвили с домашно приготвени баница, кекс, бонбони и други вкусни сладкиши.

Очаквах децата, бях подготвена с легенди и разкази, за първи път имах честта да представя български празник и още по специално на български деца в чужбина.
Дойде дългоочакваният момент. Децата, тичайки, се втурнаха в училището с думите:
– „Хайде да направим мартеници!”, „Аз нося специална прежда!”.
Родителите им влизаха след тях, щастливи, радостни и подготвени за предстоящата работилница за мартеници.

Без изобщо да се бавят, децата игнорираха масата, отрупана с лакомства, седнаха до своите родители, приготвиха си материалите и с блестящи погледи притихнаха в очакване да започнат занятията.

Представих на децата много легенди за Баба Марта, след което се впуснахме в правене на красиви мартеници.

За миг застанах отстрани и наблюдавах случващото се. Изпълних се с толкова силни емоции, които не мога да опиша, виждах родители и деца, отделени от България по една или друга причина, но толкова сплотени и задружни, имащи само една цел…

Запазване на БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ И КУЛТУРА!

 

 

 

Баба Марта в Линц 2019