Blue Flower

Мелани:

Здравейте! Аз съм Мелани, на 16 години от град Русе. През 2019 година, заедно със семейството ми решихме да се преместим да живеем в Австрия. Беше ни трудно докато свикнем да не говорим нашия роден език, но бяхме дочули нещо толкова хубаво, а именно, че в Австрия има българско училище. Аз се зарадвах много, че ще имам възможност да го посещавам. Започнах да посещавам българско училище през октомври 2020 година, като тогава бях осми клас. 

За мен българското училище е място, където имам възможност да науча много нови неща, да прекарвам време с прекрасни хора, с които се чувствам винаги много приятно. Макар и онлайн, часовете винаги минават много приятно, благодарение на нашата прекрасна госпожа, която винаги ни преподава уроците много добре, така че да може да ги разберем. Много често свързваме това, което учим по български и литература с неща от живота.Тогава имаме възможност да вникнем в себе си.
За мен българският език е език, който е винаги в сърцето ми. За мен е чест да пиша винаги грамотно, както и да говоря правилно. Няма нищо по-хубаво от родното, а родният език е един от най-ценните неща, които имаме. Призовавам всички да говорят и пишат правилно на своя роден език.
Винаги очаквам всеки следващ час с голямо вълнение.?
Макар и далеч от родината си, винаги България ще бъде моя родна и незаменима страна. Обичам толкова много българските традиции, природа и хора.❤️ България е винаги в мен, където и да съм.

Виктория

Здравейте, аз съм Вики и съм на 11 години. Ходя на българско училище, за да мога да науча повече за България, нейната история, литература и език. Искам да мога да пиша грамотно на моя роден език. Гордея се, че съм българка.   В момента съм в 6 клас. В българското училище е много забавно. В класа ми има прекрасни деца. 


Радост

Здравейте! Аз съм Радост и съм на 14 години. Ходя на българско училище, защото искам да усъвършенствам и подобря българския си език като всички мои познати в България. Искам да уча нови и нови неща, свързани с граматиката, творби, да пиша текстове и т.н.

Българският език ме изпълва с гордост и възхищение, защото това е моят роден език. Българският е един от най-трудните езици в света и много се радвам, че имам възможност да го уча. 

Аз съм 7 клас. Преди бях в училище "СУ Възраждане", но сега съм в училище "Дунав", което се намира в Линц, но понеже за мен е много далеч и не мога да ходя, за това съм онлайн. За мен новото ми Българско училище е много хубаво. Мога да науча толкова много неща свързани с Българския. За съжаление не мога да кажа какви по характер са съучениците ми, защото не съм ги опознала още, но с впечатлението, което съм останала, мога да кажа, че са добри. Госпожата ми по български, която е Дарина Тонкова е много добра и мила с нас. Госпожа Тонкова ни учи на много неща свързани с българския.

За мен България винаги ще си остане моето място. Винаги ще си спомням всички хубави и лоши моменти. Всички забавни моменти. Още помня как играехме с братовчедка ми на село и как си правехме пикник на поляната. Как готвихме с баба ми. България е много красива страна!


Олджай

Здравейте, аз съм Олджай и съм на 15 години. Аз ходя на българско училище, за да науча българската граматика. Всяко лято се прибирам в България и желая да говоря свободно с останалите хора там. За мен езикът е богатство. 

Михаела:

Здравейте, аз съм Михаела и съм на 12 години. Ходя на българско училище, за да подобря знанията си по български, както и да мога да пиша на родния си език. Също така бих искала да науча повече за България. Чувството, че знам един език повече от съучениците ми, ме изпълва с гордост. За мен е важно да владея добре родния си език, защото някога може да ми се наложи да се върна обратно в България, а без език няма как да се справя. Тъжно ми е, че съм далече от баба и дядо, с които ме свързват незабравими преживявания. Българското училище ме връща в спомените ми.  За мен е голямо удоволствие да ходя на училище, защото учим интересни неща. 

Посещавам занятията на българското училище от 6 години и правим много интересни неща, които биха вълнували и другите българчета по света. За съжаление се прибирам само през лятото в България и времето, прекарано там, не е достатъчно, за да науча добре езика.  Няма такъв човек, който да може да научи един език за 2 месеца, затова за мен е важно да ходя на българско училище. Знаейки българския език, ние разбираме и много други езици, а аз обичам езиците.


Рисунки на тема "Моята България"

 

Рисуваме и пеем за приятелството

 Есета на тема "Защо напуснах България"

 

 НАШИТЕ УЧЕНИЦИ

Бебешка работилница и преучилищна група

 1 и 2 клас

 

3 клас

 

 19.09.2014- Първи учебен ден за децата след 3 клас

4 до 8  клас

Да научим бързо немски с Лиза

Мама и татко учат немски

 Образователно кафе за родители