Blue Flower

Коледно тържество на децата от Българско училище „Дунав“ в три града на Австрия

 Текст: Катя Илиева

Тази учебна година е специална за Българско училище „Дунав“, освен своята тринадесета година  в Линц, след Залцбург вече  във Велс българчетата се учат на четмо и писмо.

В този дух, в трите града на Австрия децата отбелязаха настъпващите Коледни и Новогодишни празници.

Децата, учители и родители работиха, за да сътворят един светъл и запомнящ се празник.

Първи настъпващите празници и коледна ваканция отбелязаха децата във Велс. За първа учебна година те се докосват до магията на четенето и писането на своя роден език. Прочетоха се весели стиховорения за зимата и веселите детски игри. А малките първокласници с нетърпение очакваха на следващия ден в Линц да посрещнат Дядо Коледа и получат своите дългоочаквани подаръци.

В събота от рано започнаха  приготовленията за Коледното тържество в Линц. Родителите подготвяха залата за предстоящата Коледна работилница, ухаеше на пуканки и топли краваи. Децата се суетяха и приготвяха за своите изпълнения, премениха се в народните носии, закичиха цветя в косите. Весела детска глъчка огласяше сградата на училището.

По традиция всяка година деца и родители изработват пъстри сурвачки. Нанизаха се дълги низи с пуканки и ошав, закичиха се сурвачките с пъстри пискюли и с кравайчета.

Всяко дете искаше неговата сурвачка да е най-гиздава, за да получи грамота за своя труд.

Коледното представление започна.

Заредиха се изпълнения на пиано, с обичани от всички коледни песнички и мелодии, деца рецитираха стихотворения, учениците от групите по музика на госпожа Кристине Рот пяха незабравими детски песнички за Коледа и Нова година.

Театралната група, под ръководството на госпожа Снежана Шпенлингвимер пресъздаде българските обичаи на Бъдни вечер и Коледа. Дойдоха Коледари, нарекоха и благословиха за здраве и берекет.

Хорцето и танцът „Ръченица“  вдъхновяват всяка събота, те неизменно присъстваха  и в празничния ден, за да добавят още настроение.

Празникът се проведе под ръководството на госпожа Дарина Тонкова, директор на Българско училище „Дунав“.

Със смях и веселие деца и възрастни посрещнаха добрия дядо Коледа, който едва носеше огромния чувал с подаръци.

На приказно място, в планината, в скътаното сред снеговете гадче Бад  Дюрнберг,  в неделя Коледните празници отбелязаха и децата на  Залцбург. Снежните преспи, празнично украсения хотел и веселото настроение скоро завладяха всички. Трескаво течеше репетиция във фоайето на хотела, веселият смях привлече вниманието на австрийските гости, които направиха много снимки на прекрасните ни деца, облечени в народни носии.

Започнахме. По традиция представлението бе открито с българско хоро, в изпълнение на малките танцьори с ръководител госпожа Ирина Симони.

Най-големите ученици в училището, вече петокласници, бяха водещи на празничното тържество.

В работилницата на Дядо Коледа намерихме малките джуджета от първи клас, те ни разказаха за своите приготовления и наредиха подаръците в шейната на Дядо Коледа.

Второкласниците, заедно с госпожа Катя Илиева, представиха Коледните обичаи и разказаха на своите родители и приятели как се посреща Коледа в българския дом.

Две прекрасни български произведения „На пързалката“  и „Срещу Нова година“ представиха второкласниците и четвъртокласниците.

Празникът завърши с Дунавско хоро, танцьорите бяха  горещо аплодирани от своите родители и гостите на тържеството.

С радост децата  посрещнаха Дядо Коледа с чувал с подаръци – любим на всички малки и големи.

Благодарим на родителите и родителските комитети в Линц и Залцбург за чудесната организация  на празниците и богатите трапези.

Учителите на Българско училище „Дунав – Дарина Тонкова, Снежана Шпенлингвимер, Десислава Стоянова, Кристине Рот, Катя Илиева и Ирина Симони пожелават на всички деца и родители весели Коледни и Новогодишни празници!

 Видео от тържеството в Линц:

https://youtu.be/rHCab5sZ1ZI

Видео от тържеството в Залцбург:

https://youtu.be/gYCGo1n7KkI