Blue Flower

Всичко първо е красиво.
Първа песен, първи час.
Ала няма по-щастливо
от детето в първи клас.

Чанта – люлка за буквара
и боички за дъга.
Утрото врата отваря
и ме води за ръка.

 

На 19.09.2015 година Българското училище  „Дунав“ отвори вратите си за българчетата в Горна Австрия за 10-та поредна година.

Първият учебен ден бе много емоционален за всички. Всички тръпнеха от вълнение. Деца, изпълнени с много ентусиазъм, се спуснаха  към българското си училище,  бързайки да видят отново своите приятелчета и да им разкажат преживяното през лятната ваканция.

В 10.00 ч. празнично украсената зала отвори врати. Зазвуча Химнът на Кирил и Методий.  Родителите заеха местата си. Момичета от горните класове, облечени в гиздави народни носии, посрещнаха мъниците  по стар български обичай с питка и мед. Учителките от своя страна ги приветстваха с „Добре дошли!“ и ги упътиха по местата им.

Най- мъничките от Бебешката група насядаха в старателно подготвен за тях кът с възглавнички и плюшени играчки. Децата от подготвителната група заеха първия ред на специално подреден за тях пъзел с българската азбука. По стените се кипреха картини, изобразяващи богатството на българския фолклор и красотите на България. Покривка с народни шевици, менче със здравец и училищното звънче допринасяха за топлата атмосфера.

След кратка официална част учениците  се запътиха към класните стаи. Стартира още една учебна година за българското училище Дунав в Линц.

Ние, учителският екип на Българско училище Дунав сме особено горди с нашите ученици, които се лишават от почивния си ден в името на родното четмо и писмо. Гордеем се и с техните родители, които вярват в нас и ни поверяват най- ценното си, своите деца.

Мили деца, скъпи родители, благодарим Ви, че Ви има!

Снимки от празника: